Kesä tulloo.... ja kesän leivonnaiset :P Löysin takapihalta juuri kasvunsa aloittaneita raparpereja. Niitäpä oli sitten pakko käydä noukkimassa piirakkaan käytettäväksi!

"Raparperi sisältää oksaalihappoa. Oksaalihappo sitoo elimistön soluista kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Runsaina annoksina raparperia nautittaessa olisi syytä syödä samalla ruokaa, joka sisältää kalsiumia, esimerkiksi maitoa." -ystävämme wikipedia...

Näiden varoittavien lausahdusten saattelemana itse asiaan.

muropohja

  • 125 g margariinia

  • 1½ dl sokeria

  • 1 kananmuna

  • 2½ dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 2 tl vaniljasokeria

täyte

  • vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai valmista vaniljakastiketta
  • 1 dl maitoa

  • 2-4 rkl vehnäjauhoja

  • piirakan verran raparperia kuorittuna ja pilkottuna n. puolen sentin paloiksi

  • vettä

Kiehauta pienessä kattilassa juuri ja juuri veden peittämät raparperit. Anna seoksen hautua hetki pienellä lämmöllä, jotta liika vesi haihtuu. Anna jäähtyä hyvin.

 

Sekoita vaniljakastike, maito sekä pari kolme ruokalusikkaa vehnäjauhoja (riippuen vaniljakastikkeen paksuudesta) kattilassa ja kiehauta sakeaksi. Anna jäähtyä hyvin.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri (voi korvata osan voista esim. rypsiöljyllä) kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa uudelleen kuohkeaksi. Sekoita varoen mukaan vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeri seos. Lätistele piirakkavuokaan vettä tai jauhoja apuna käyttäen. Esipaista hetki (3-5 min) 200 asteessa uunin keskiosassa.

Yhdistä hyvin jäähtyneet raparperi- ja vaniljaseokset. Lisää mukaan ruokalusikallinen vehnäjauhoja, tarvittaessa enemmänkin riippuen kiisselin löysyydestä. Kaada seos esipaistetun muropohjan päälle. Paista 200 sateisessa uunissa, kunnes piirakka on kauniin värinen.

Vaniljakastikkeen SUURUSTEEKSI EI SAA KÄYTTÄÄ KANAN MUNAA, koska raparperi reagoi munan proteiinin kanssa juoksettaen täytteen.

Tarjoile piirakka hieman jäähtyneenä vattujen ja jäätelön kera.