Sunnuntai oli sovittu piknik päiväksi. Sitten alkoi satamaan.

Onneksi on sisätiloja olemassa ja päätimme kasautua meille katsomaan elokuvia ja syömään hyvää ruokaa (prinsessapeliä tuli pelattua siinä välissä yksi kierros). Pävän päätteeksi tarjosin ihanille vierailleni mustikkapiirakkaa ja caputsinoa.

grahamjauhoinen murotaikina

100 g voita
n. 0,5 dl öljyä
0.75 sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja (3,8 % ravintokuitua)
1 dl grahamjauhoja (12,5 % ravintokuitua)
1,5 tl leivinjauhetta
vehnäleseitä (49 % ravintokuitua)

mustikkatäyte

vanilijasokeria
n. 4 dl mustikoita
n. 1,5 rkl perunajauhoja

Pehmennä voi ja vatkaa se öljyn kanssa vaahdoksi. Lisää sokeri ja vaahdota seosta. Voivaahdosta ei tule täysin "kovaa", mutta värin muuttuessa vaalemmaksi se on sopivaa. Lisää muna ja vatkaa vielä. Tässä vaiheessä vaahdon täytyisi muuttua kiinteämmäksi. Minä tein edelliset vatkaukset vaahdottavalla sauvasekoittimella (15 000 r/min).)

Sekoita jauhot keskenään ja lisää seos munavoivaahtoon lusikalla varovasti nostellen. Painele taikina grahamjauhoja apuna käyttäen piirakkavuoan pohjalle. Lisää pohjan päälle sopivan ohut kerros leseitä ja ripottele joukkoon vanilijasokeria.

Lisää perunajuhot mustikoihin ja sekoita hyvin. Seoksen suhteet ovat kohdillaan silloin kun mustikat ovat "kylläisiä" perunajauhosta (eli sekoituskupin pohjalle ei jää ylimäärää perunajauhoista ja mustikoihin ei enää tartu jauhoa lisää). Lisää mustikkaseos piirakkapohjan päälle ja ripottele lopuksi leseitä koristeeksi.

Paista 200 asteessa n. puolituntia, tai kunnes piirakka on sopivan kypsää. (omassa ohjekirjassani lukee: "paista piirakkaa 200 asteessa tarpeeksi pitkään.")

Kehittelin taikinan perinteisen murotaikinaohjeen pohjalta ja sen tekeminen onnistui heti ensimmäisellä kerralla. Onneksi näin, koska muuten rakkaat ja rohkeat ystäväni olisivat saaneet pilalle menneen kokeilun syödäkseen :)